Su Yalıtımı Uygulama Alanları

 

1. Islak Hacimler Su Yalıtımı

Tuvaletler, banyolar, mutfaklar ve balkonlar gibi ıslak alanların su yalıtımı, sürekli su kullanımı nedeniyle kritik öneme sahiptir. Sızıntı noktaları duvar derzleri, sarnıçlar ve borular arasındaki derzler ve korozyona uğrayan hatalı boru malzemeleri gibi zayıf bölgelerdir. Nem zeminden veya duvarlardan betona yayılırsa, betona gömülü donatılara büyük hasar verebilir. Bu nedenle, nemin yayılmasını önlemek için beton üzerinde geçirimsiz bir bariyere sahip olmak önemlidir.

Her türlü ıslak alan için özel olarak tasarlanmış sistemler mevcuttur: banyolar, mutfaklar veya tuvaletler. Bunlar, ıslak alanları sürekli olarak oluşan su sızıntılarından koruyan akrilik esaslı elastomerik su yalıtım malzemeleridir.

 2. Teras Su Yalıtımı

Teras su yalıtımı, beton alt tabakanın yeterli şekilde korunmasını ve suyun etkili bir şekilde boşaltılması için eğimli bir yüzeyin sağlanmasını gerektirir. Su yalıtım örtüsü parapet duvarlarını da korumalıdır.

Yaya trafiği ve UV ışınlarının olumsuz etkileri de dahil olmak üzere, tüm iklim koşullarında yüksek sürdürülebilirliğe sahip, uzun süreli hava koşullarına karşı yüksek direnç gösteren, son derece dayanıklı poliüretan likit membran su yalıtım malzemeleri, teras yapılarda sıklıkla tercih edilen sistemlerdir ve en iyi su yalıtım malzemesidir.

 3. Çatı Su Yalıtımı
Çatılarda kullanılacak su yalıtım malzemeleri, çatının yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Beton çatıyı su geçirmez hale getirmenin yollarına bakıldığında, su yalıtım sac membranları, çatı sisteminin en önemli yönü olarak kabul edilir, çünkü suyu binadan uzak tutmanın anahtarıdır. Piyasada farklı tiplerde çatı membran sistemleri vardır. Bu nedenle sizin ve inşaat ihtiyaçlarınız için doğru sistemi seçmek ve farklılıkları anlamak önemlidir.

 4. Bodrum Su YalıtımıPozitif: Pozitif yan su yalıtımı, su kaynağı ile doğrudan temas eden istinat duvarı yüzünde gerçekleştirilir. İlk su girişini engellemek ve böylece daha fazla sızıntıyı önlemek için tasarlandığından en etkili su yalıtım çözümüdür.

PVC Membran, yapıyı her taraftan koruyan kompakt bir sistemdir. Yeraltı sularına bir bariyer görevi görür ve son derece elastik su geçirmez kaplama, istinat duvarını korur ve tüm altyapıyı koruyan su geçirmez bir örtü oluşturur.

Negatif: Negatif yan su yalıtımı, yapının iç kısmından, yani su kaynağı ile temas etmeyen istinat duvarı yüzünde gerçekleştirilir. Bu tür su yalıtımının en büyük avantajlarından biri erişilebilme imkanıdır, çünkü su yalıtım sistemi sonrası inşaat için herhangi bir onarım ve güncelleme kolaylıkla kurulabilir. Çevre toprağının çıkarılması ve değiştirilmesi gerekli değildir.

 5. Temel Perde Duvar Su Yalıtımı

Perde duvarların su yalıtımı, binanın ve bina sakinlerinin güvenliğini, konforunu ve termal performansını korumak için çok önemlidir. Yağmur, özellikle rüzgar tarafından yönlendirildiği için, su yalıtım uzmanına en büyük zorlukları sağlamasına rağmen, yoğuşma gibi diğer faktörler de hesaba katılmalıdır. Yer çekimi, kinetik enerji, hava basıncı farkları, yüzey gerilimi ve kılcal hareket, binalara su girişi için bir aracı olarak çalışır. Bu bölüm, bir perde duvar üzerinde hareket eden doğal kuvvetleri ve çeşitli sistemlerin binanın su geçirmez bütünlüğünü korumak için kullandığı bazı çözümleri tartışmaktadır.

Yer altı ve temel perde duvar su yalıtımı, proje detaylarına göre bir kerede yapılmalıdır. Temel ve yer altı su yalıtım uygulamalarının başlıca prensibi drenajlı yalıtım sistemleridir. Drenaj,  su sızıntılarını minimum seviyeye indirebileceği gibi, uygulama esnasında da kuru bir yüzey sağlar. Ancak önemli bir nokta; temel su yalıtım sistemlerinde drenajın ana vazifesi, suyun basıncını minimuma indirmektir. Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri ve bitümlü membran su yalıtım örtüleri ile temel perdelerde su yalıtımı sağlanmalıdır. Temel yapıdan gelen bohçalama membranları varsa, perde su yalıtımı ile kesinlikle birleştirilmesi gerekir.

Perde yalıtımlarında bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri ek yersiz ve beton ile arasında boşluk bırakmadığından dolayı tercih edilmelidir. Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri, toprak içindeki alkalilere son derece dayanıklıdır. Su yalıtım işleminin bitmesinin ardından hafriyatın zedelemesinden korunması amacıyla koruyucu katman olarak XPS ısı yalıtım köpüğü ( Ekstrüde Polistiren ) ve drenaj levhası kullanılması gerekir.

 6. Dış Cephe Su Yalıtımı

Dış duvarlar gibi yığma yüzeyler, yağmur, toz, UV ışınları ve mantar gibi hava koşullarına maruz kalan en büyük yüzey alanları arasındadır. Dış duvarların su geçirmezliği (sızdırmazlık) genellikle yeterli su kalınlığı, su yalıtımı, inşaat derzlerinin uygun tasarımı, yüzey işleme ve yüzeylerin su girişine karşı bir bariyer görevi görmesiyle sağlanır. Dış duvarlar su geçirmez değilse, istila eden küf ve nem için mükemmel üreme alanları olan nemli duvarlara neden olabilir. Bu, duvarlara zarar verir ve bina sakinleri için sağlık sorunlarına yol açar.

Kaplama, verimli su yalıtımı ve estetiğin özelliklerini birleştirmelidir. UV radyasyonuna karşı koruma sağlayan ve aynı zamanda elastomerik su yalıtım kaplaması olarak çalışan akrilik esaslı su yalıtım malzemeleri, dış cephe duvarları için uygundur.

 7. Peyzaj Alanların Su Yalıtımı

Peyzajlı alanlar, ‘anti-kök’ olan su yalıtım sistemlerine ihtiyaç duyar, böylece bitkilerin köklerinin beton yüzeye girmesini önler.

Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri köke dayanıklı özelliklere sahiptir ve peyzajlı alanlar için son derece uygundur.

 8. Su Depolarının Yalıtımı

Bir beton su deposunun ortalama ömrü 10 ila 15 yıldır. Bu sırada iç beton duvarlar değişen derecelerde sabit hidrostatik basınca dayanmalıdır. Ayrıca yüzeylerini yumuşatan klor ve diğer kimyasallarla temas edebilir. Endişe duyulan alanlar şunlardır: soğuk derzler, penetrasyonlar, büzülme çatlakları ve sızıntıya neden olan boşluklar.

Kristalize su yalıtım malzemeleri, sabit klorlu su basıncının etkisine karşı güçlü bir bariyer görevi görürken, epoksi kaplamalar ise su taşınabilirliğini sağlar.

9. Yüzme Havuzları Yalıtımı

Yüzme havuzları bu günlerde popüler bir eğlence seçeneğidir. Ancak, sızıntıları önlemek için bakımlarının iyi yapılması gerekir. Sızıntılara neden olabilecek faktörler şunlardır:

  1. Beton kürleme işlemi sırasında oluşan büzülme çatlakları
  2. Havuz suyu ve beton duvar arasında su yalıtım bariyerlerinin olmaması
  3. Zamanla derzlerde (çimentolu derz dolgularıyla dolu) görülen çatlaklar
  4. Sıhhi tesisat ve emme hatlarındaki arızalar
  5. Betonlama işlemi sırasında yapıyı zayıflatan petek oluşumu

Duvarlar, zeminler ve inşaat derzleri için kristal zırhlı çift koruma sistemi sunuyoruz. İnşaat derzleri ve çatlaklar gibi zayıf alanlar tekrar ek bir yüksek elastomerik akrilik kaplama tabakası ile kaplanır.